Ana içeriğe atla

EGZERSİZİN İNSAN SAĞLIĞINA YARARLARI



EGZERSİZİN FAYDALARI

Egzersiz, düzenli olarak yapılan fiziksel aktiviteler olarak adlandırılır. Tekrarlı ve düzenli bir şekilde yapılan vücut hareketleridir. Bu fiziksel aktivite genel sağlığın korunması ve devamlılığında en önemli bir unsurdur.



Günlük düzenli fiziksel aktivite, sağlıklı beslenme ile birlikte kronik hastalıkların önlenmesindeki en önemli öğedir. Fiziksel aktivite, bireysel olarak kronik hastalıkları önlemede, toplumsal olarak halk sağlığının iyileştirilmesinde etkilidir ve kadın, erkek, her yaştaki bireye fiziksel, sosyal, zihinsel ve ruhsal yararlar sağlamaktadır.



Fiziksel aktivite, beslenme alışkanlıklarının düzeltilmesi, sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımının azaltılması, iş kapasitesinin artırılması, sosyal ilişkilerin güçlendirilmesi gibi durumları olumlu olarak etkilemektedir. 

 Düzenli fiziksel aktivite kalp hastalıkları, felç, meme ve kolon kanseri riskini çeşitli mekanizmalarla azaltmaktadır. Genel olarak, fiziksel aktivite glukoz metabolizmasını düzenlemekte, vücut yağ yüzdesini azaltmakta ve kan basıncını düşürmektedir. Bu olumlu etkiler kardiyovasküler hastalık ve şeker hastalığı riskini azaltan en önemli etkenlerdir. Ayrıca bu hastalıkların şiddetini hafifletmede de etkileri bulunmaktadır. Fiziksel aktivite barsak geçiş zamanını azaltarak kolon kanseri riskini de azaltabilmektedir.


Fiziksel aktivitenin hormonal metabolizma üzerinde etkileri sonucu meme kanseri riskini de azalttığı bilinmektedir. Fiziksel aktivitelere katılmak, iskelet-kas sisteminin, sırt ağrılarının, kemik erimesinin iyileştirilmesinde, vücut ağırlığını korumada, depresyon belirtilerini, anksiyete ve stresi azaltmada etkili olmaktadır.


Fiziksel aktivitenin iyi geldiği hastalıklar:

  • Koroner kalp hastalıkları ve felç: Aktif bir yaşam tarzının sağlanması ve en azından orta düzey aerobik zindelik egzersizleri ciddi kalp hastalıklarına yakalanmayı ya da bu hastalıklardan ölme riskini yarı yarıya azaltmaktadır.

  • Obezite: Egzersiz fazla kilolu veya obez olan bireylerde ağırlık kaybı sağlamakta, enerji sınırlı diyetlerle birleştirildiğinde kilo kaybını artırmakta, kas dokularını koruyarak ve yağ kaybını artırarak vücut bileşimini geliştirmektedir.

  • Tip 2 diyabet: Egzersiz, diyabet tanısını geciktirmesi veya engellemesinin yanı sıra diyabet tanısı konmuş bireylerde de yararlı etkilere sahiptir. Haftada üç kez 30-40 dakika yürüyüş veya bisiklete binme gibi egzersiz programları yapılmasının diyabette kan şekerinin kontrolünün sağlanmasında küçük, ancak önemli gelişmeler sağladığı gösterilmiştir. 

  • Kanser: Egzersizin en güçlü koruyucu etkisi, %40–50 oranında risk azalmasının sağlandığı kolon veya kolorektal kanserlerdir. Fiziksel aktivite, akciğer kanserinin önlenmesinde sigara ve diğer yaşam tarzı değişikliklerinden sonra %40 oranında riskin azalmasını sağlamaktadır. 

  • Kas-iskelet sağlığı: Kas iskelet bozuklukları ve sırt ağrısı, osteoartrit ve osteoporoz gibi hastalıklar insanların acı çekmesinin, bozulan yaşam kalitesinin ve iş üretkenliği kaybının önemli nedenleridir. Egzersizler; daha güçlü kaslar, tendonlar ve bağ dokuları ile daha kalın ve daha yoğun kemik gelişimini sağlamaktadır. Bu durum fonksiyonel kapasiteyi geliştirmekte ve yaşlı insanların daha bağımsız yaşamasını sağlamaktadır. 

  • Psikolojik rahatsızlıklar: Bilimsel çalışmalar, fiziksel aktivitenin depresyonu azaltabileceğini göstermektedir. Çalışmaların çoğu, fiziksel aktivite ile kendini iyi hissetme hali ve olumlu duygular; kendi vücut görüntüsü hakkında daha olumlu algılama, kendine fiziksel değer verme ve kişinin kendisiyle gurur duyması gibi konularda iyi yönde gelişmeleri göstermektedir. Ayrıca fiziksel aktivitenin stres durumunu azalttığı, strese direnci geliştirdiği, uyku bozuklukları olanlarda ya da olmayanlarda uykunun kalite ve süresini de olumlu yönde etkilediği belirtilmiştir. 



aktivite piramidi

DÜZENLİ EGZERSİZİ HAYATINIZ BİR PARÇASI HALİNE GETİRMENİZ İÇİN:



İnsan olmak, eksikleri ve kusurları olan bir durum. Çoğumuz olduğumuz şeyden hoşnut değiliz. Alışkanlıkları değiştirmek kolay değildir ve olduğumuz gibi kalmamızı isteyen güçlü enerjiler vardır. Ama inanın, her alışkanlığı değiştirmenin yolu vardır, yeter ki eski alışkanlıklarınız nüksettiğinde kararlılıkla yolunuza devam edin. Eski bir alışkanlıktan kurtulmak en az 3 ay sürer ve pek çok kez başarısızlıkla karşılaşabilirsiniz, yeni bir alışkanlık edinmekse 21 gün sürer.



Kendi başınıza olduğu kadar çift ve aile olarak da egzersiz içeren programlar geliştirmenizi şiddetle tavsiye ederim. Arkadaş toplantılarınızda bile böyle alışkanlıklar oluşturabilirsiniz. Çocukluk arkadaşlarımla biz her yıl en az bir kez bir araya gelmeye çalışıyoruz, çoğu kez toplanıp birlikte geç bir kahvaltı yapıyoruz. Bu yıl arkadaşlarımı benimle birlikte deniz kıyısında yürümeye davet ediyorum.





  • Sonuç olarak, egzersiz düzenli şekilde yapıldığında ve alışkanlık haline getirildiğinde vücudumuzda hem fiziksel hem de ruhsal olarak kendisini açık bir şekilde göstermekte.Evde,dışarıda,sahilde,parkta,bahçede spor yapan,egzersiz yapan insanlar görmek bizleri ve vücudumuzu mutlu edecektir.Egzersizin insan sağlığına bunca yararından sonra siz de bir yerlerden başlamaya ne dersiniz ?

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

EGZERSİZ TÜRLERİ

EGZERSİZ ÇEŞİTLERİ Egzersiz Çeşitleri,  vücudun bütün bölümlerini sağlık açısından daha iyi bir düzeye getirmek için yapılan kas hareketleridir. Direnci sağlamak için esneme hareketleri ile yapılan fiziksel çaba gerektiren sporların içerisinde yer alır.  Ağırlık kaldırma, sürekli yürüyüş, yoga ve birçok spor sanatları ile egzersiz yapılabilir. Egzersizi sadece zayıflama amaçlı yapmak doğru değildir. Vücut sağlığının korunması için düzenli olarak  egzersiz çeşitleri  ile vakit geçirmek gerekir.  Zayıf bünyeye sahip bir insan dahi çeşitli hareketler ile bünyesini zayıflatmaktan ziyade daha sağlıklı ve güçlü hale getirebilir. Bunun için önemli olan bilinçli spor yapmaktır. Mantıksızca yapılan egzersiz çeşitleri vücutta kalıcı hasarlara yol açabilir.  Bu yüzden bilinçli varlıklar olarak adım atılacak husus hakkında bedenimizden çok zihnimizi geliştirmeye başlamalıyız. Vücudun her yerinde aynı anda egzersiz yapılması kas ve damarlar bakımından iyi değildir. Her bölgenin kendine h

SPOR VE EGZERSİZ PSİKOLOJİSİ

EGZERSİZ PSİKOLOJİSİ Egzersiz ve spor dünyasında her geçen gün yeni gelişmeler olmakta, sürekli yeni rekorlar kırılmakta ve insan olarak yaptıklarımıza daha fazla şaşırmaktayız. Bu gelişmeler bilim dünyasının yeni araştırmalarının sonucunda ortaya çıkan yeni yaklaşımların ürünüdür.  Egzersiz ve spor psikolojisi son zamanlarda sporcular üzerindeki etkisini daha fazla kanıtlamış ve dolayısıyla sporcular için yeni bir gelişme fırsatı doğmuştur. Sporcularla birlikte yapılan psikolojik, zihinsel çalışmalar, sporcuların performanslarını daha fazla arttırmış ve elit sporcu olma yolunda daha emin adımlarla gitmelerini sağlamıştır. Sporcuların üst seviye performans gösterebilmeleri için 4 boyutta kendilerini geliştirmeleri gerekmektedir. Bunlar: Fiziksel Antrenmanlar: Güç, kuvvet, esneklik, dayanıklılık, sürat, patlayıcı güç gibi sporcuların geliştirmeleri gereken biomotor özellikler doğrultusunda yapılan çalışmalardır. Teknik Çalışmalar: Sporcunun branşı ve o branş içindek