HAREKETSİZLİK VE EGZERSİZ
Teknolojinin de büyük etkisiyle günümüzde hareketsizlik büyük bir problem haline gelmeye başladı ve son yıllarda obezitenin tüm dünyada giderek artış gösterdiğini görmekteyiz.
Okula,iş yerine,alışveriş merkezlerine giderken ulaşımı kullanıyoruz en yakın mesafede inmeyi,az mesafe yürüme planları yapıyoruz. Peki bu kötülüğü kendimize neden yapıyoruz ?
'' Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre,2016'da kadınların yüzde 39,2'si obez, yüzde 69,3'ü şişman ve obez grubunda sınıflandırıldı.
Erkeklerde ise bu oran sırasıyla yüzde 24,4 ve yüzde 64 olarak gerçekleşti.''
Hareketsizlik arttıkça insan sağlığı fiziksel ve zihinsel açıdan etkileniyor.Özellikle ergenlik çağındaki çocukların teknolojiye bağlı hareketsizlik sonucu karşılaştıkları kilo problemleri ergenlik döneminin etkisiyle psikolojik rahatsızlıklara kadar ilerleyebiliyor.
Bakkala,okula,kütüphaneye,markete,sinemaya giderken yürümeyi tercih etsek,sabah kalktığımızda çok değil sadece 2 dakika kadar esneme hareketleri yapsak,tembelliği bırakıp günde sadece 20 dakika egzersiz yapsak ve bunun yanında işlenmiş gıdalardan uzak kalsak daha dinç daha dinamik ve daha sağlıklı bir toplum olma yolunda ilerleyebiliriz.
HAREKETSİZ YAŞAM TARZINI YENMEK İÇİN SPOR YETERLİ DEĞİL !
Masa başında çalışırken dik konumda oturmaya dikkat etmelisiniz. Monitör, tam göz hizanızda bulunacak şekilde ayarlanmalı. Sandalyenizin kol desteği olması da rahat bir pozisyon için önem arz eder. Ayrıca bel kavisinizi dolduracak bel destekleri kullanmak, bel ağrılarınızı hafifletebilir, bel fıtığı riskinin önüne geçebilir. Mouse kullanırken elin hep aynı noktada, aynı hareketleri yapması sinir sıkışmasına neden olacağı için bilek destekli mouse pad kullanmak da pratik bir çözüm olabilir. Ayağınızın altına koyacağınız küçük bir ayak desteği de hep aynı pozisyonda duran ayaklarınızı ergonomisine uygun bir pozisyonda tutmaya yardımcı olur.
Dik konumda otururken, nefes egzersizleri de yapabilirsiniz. Bu uygulama vücudunuza daha fazla oksijen girmesini sağlayarak, stres seviyenizi azaltır. Bunun dışında masa başında otururken, başınızı sağa sola hareket ettirerek boynunuzu, omuzlarınızı yukarı aşağı indirip kaldırarak da omuzlarınızı çalıştırmış olursunuz. Ayrıca iki elinizi yukarıya doğru kaldırıp, germe hareketleri yapmanız vücudunuzun biraz daha rahatlamasını sağlar.
Yararlanılan Kaynaklar:
HAREKETSİZ YAŞAM TARZINI YENMEK İÇİN SPOR YETERLİ DEĞİL !
Kolombiya Üniversitesi tarafından yayınlanan araştırma, her yarım saat de bir yapılan küçük bir aktivitenin bile, oturarak yapılan masa başı işlerinin ve diğer hareketsiz yaşam tarzı seçeneklerinin etkilerinin önüne geçtiğini öne sürüyor.
Araştırma gün içerisinde hareketsiz kalmanın toplam veya etkinlik başına olan süreleri arttıkça yaşam riskinin de arttığını gösteriyor. Bu yüzden otururken farkındalığımızı artırmamız gerektiğini ve her yarım saatte bir ara vermemiz öneriliyor.
Yaklaşık 8 bin kişinin 4 yıllık bir süreçte akılı egzersiz bileklikleri ile takip eden çalışma, düzenli egzersizin bile hareketsiz yaşam tarzının önüne geçemediğini öne sürüyor.
Veriler, bireylerin 16 saatlik bir günde ortalama olarak 12,3 saat hareketsiz olduğunu gösteriyor. Hareket içeren her etkinlik ise yaklaşık 11,4 dakika sürmüş. Bu ortalamanın üstünde yani günde 13,2 saat hareketsiz yaşayanlar ise, ortalamanın altında bir süre olan 11,5 saat hareketsiz yaşayanlara göre hayatını kaybetme olasılığını 2,6 kat artırmış oluyor.
Araştırma ortalama olarak her yarım saatte bir hareket edenlerin, oturma dolayısı ile ortaya çıkacak hastalıklardan hayatını kaybetme riskinin azaldığını görmüş. Buna ek olarak daha sürekli, uzun ve egzersiz bazlı araların bu riski daha da azalttığı belirtiliyor.
Araştırmayı yorumlayan İngiltere'nin ünlü Spor, Egzersiz ve Sağlık Enstitüsü, hareketsiz yaşam tarzının obezite oranlarını artırdığını bununla beraber hayatımıza hareket içeren küçük etkinlikler eklemenin zor olmadığını belirtiyor.
Enstitü’den Dr. Mike Loosemore, kalkıp telefonla konuşmanın, mutfaktan tam bardak su almak yerine yarım bardak su almak gibi basit değişikliklerin bile bizi hareket etmeye zorladığını, her yarım saatte bir kalkmak için bahaneler yaratacağını savunuyor.
MASA BAŞI ÇALIŞANLAR İÇİN EGZERSİZİN ÖNEMİ
Hareketsizliğin birçok hastalığa davetiye çıkardığı artık biliniyor. Ancak maalesef, pek çok kişi günün önemli bir kısmını masa başında yerinden kalkmadan geçiriyor. Bu durum da stresle birleşince beraberinde; bel, sırt, omuz, boyun bölgesinde bir takım sağlık sorunlarını getiriyor. Ancak ciddi sağlık sorunları yaşamadan önce hayatınızda yapacağınız birkaç değişiklik ve biraz egzersiz ile beden sağlığınızı korumanız mümkün.
Masa başı çalışanlarının öncelikle ihmal etmemesi gereken şeylerden biri düzenli egzersiz yapmaktır. Çalışma koşullarında bu zor gibi gözükse de aslında günlük rutininizde ufak tefek değişikliklerle daha hareketli bir yaşantıya sahip olabilirsiniz. Mesela işe servis ya da toplu taşıma araçlarıyla gidip geliyorsanız, her gün araçtan birkaç durak önce inerek, yürümek sizin için iyi bir egzersiz olacaktır.
Eğer mümkünse işe bisikletle gidip gelmek de muhteşem bir çözüm olabilir. Öğle aralarınızı da iş arkadaşlarınızla hem yürüyüp, hem sohbet ederek değerlendirebilirsiniz. İş yerinde alarmınızı kurarak belirli aralıklarla hareket etmeniz gerektiğini hatırlayabilirsiniz. Ayrıca asansörler yerine merdivenleri tercih etmeniz de hayatınıza biraz hareketlilik katacaktır.
MASA BAŞI EGZERSİZLERLE AĞRILARA SON !
İş yerinizde oturduğunuz yerden de bazı basit egzersizleri yapabilirsiniz. Örneğin masa başında omuz, boyun, sırt ve kollarınızı çalıştıran ve ağır olmayan bir takım egzersizler, vücut proporsiyonunuz için de faydalı olacaktır. Her hareket öncesi esneme, germe hareketlerini yapmayı da ihmal etmemelisiniz. Bu hareketleri düzenli tekrarladığınızda, kaslarınızı güçlendirerek, ağrılarınızı önemli ölçüde hafifletebilirsiniz. Ayrıca düzenli egzersiz duruşunuzu da düzeltir.
Dik konumda otururken, nefes egzersizleri de yapabilirsiniz. Bu uygulama vücudunuza daha fazla oksijen girmesini sağlayarak, stres seviyenizi azaltır. Bunun dışında masa başında otururken, başınızı sağa sola hareket ettirerek boynunuzu, omuzlarınızı yukarı aşağı indirip kaldırarak da omuzlarınızı çalıştırmış olursunuz. Ayrıca iki elinizi yukarıya doğru kaldırıp, germe hareketleri yapmanız vücudunuzun biraz daha rahatlamasını sağlar.
Yararlanılan Kaynaklar:
- https://www.bbc.com/turkce/haberler-43583496
- https://www.yesilist.com/10-adimda-kendinize-daha-saglikli-bir-ofis-ortami-yaratin/
- http://blog.avansas.com/masa-basi-calisanlar-icin-egzersizin-onemi
- https://www.google.com.tr/searchq=MASA+BA%C5%9EI+EGZERS%C4%B0Z&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjZ9bbV1YDfAhXEpIsKHba4BDwQ_AUIDigB&biw=1366&bih=657#imgrc=eTBVNcVCJdTNkM:
Yorumlar
Yorum Gönder